Bij het kopen van een houten vloer zijn er verschillende belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je de juiste vloer voor je behoeften en budget krijgt. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

  1. Houtsoort: Er zijn verschillende soorten hout beschikbaar voor vloeren, zoals eiken, esdoorn, kersen, walnoot en dennen. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke uitstraling en eigenschappen. Kies een houtsoort die past bij je smaak en interieur. Verreweg de meest gekozen houtsoort is tegenwoordig eiken.
  2. Afwerking: Houten vloeren kunnen verschillende soorten afwerkingen hebben, zoals gelakt, geolied of met was behandeld. Elke afwerking heeft zijn eigen onderhoudsvereisten en uitstraling. Kies een afwerking die bij je levensstijl past.
  3. Installatiemethode: Houten vloeren kunnen zwevend gelegd, gelijmd of gespijkerd worden. De installatiemethode kan variëren afhankelijk van het type houten vloer dat je kiest en de ondervloer in je huis.
  4. Budget: Houten vloeren variëren sterk in prijs. Stel een budget op en houd rekening met de kosten van zowel de vloermaterialen als de installatie.
  5. Onderhoud: Houten vloeren vereisen regelmatig onderhoud, zoals vegen, stofzuigen en periodiek opnieuw afwerken. Overweeg hoeveel tijd en moeite je bereid bent te besteden aan het onderhouden van je vloer.
  6. Klimaat en vochtigheid: Hout is gevoelig voor schommelingen in vochtigheid en temperatuur. Zorg ervoor dat je de juiste maatregelen neemt om te zorgen voor een stabiel klimaat in je huis om kromtrekken en barsten van de vloer te voorkomen. Koop voor hygrometer en een luchtbevochtiger. Een goed klimaat in je huis is naast dat het goed is voor je vloer ook goed voor je eigen gezondheid.
  7.  Overweeg ook verschillende legpatronen, zoals visgraat, blok of willekeurig.
  8. Overleg goed wat je wensen zijn. Die zijn mede bepaalt door de feitelijke omstandigheden. Een ondervloer kan bijvoorbeeld dermate hoog zijn dat je geen planken tot aan de deurdrempel kunt leggen, maar hier een deurmat moet plaatsen. Die natuurlijk ook weer bijkomende voor de hand liggende voordelen heeft.
  9. Plankenbreedte en legpatroon: De breedte van de vloerplanken en het legpatroon kunnen de uitstraling van de vloer sterk beïnvloeden. Smalle planken kunnen een traditionele uitstraling geven, terwijl brede planken een meer eigentijdse look bieden.

Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen en goed na te denken over je behoeften en voorkeuren voordat je een houten vloer koopt, aangezien het een investering is die jarenlang mee kan gaan en een grote invloed kan hebben op de uitstraling en waarde van je huis.

 

Maak een afspraak en kom bij ons langs dan kunnen we het rustig bespreken en kun je de mogelijkheden bekijken.