Massief eiken vloeren uit Amsterdam

Massief eiken vloer

Een natuurlijke en robuuste uitstraling, doorleefd hout met noesten of strak gelakte eiken vloerdelen. Met een massief eiken vloer kunt u alle kanten op. Een eiken plankenvloer is erg geliefd vanwege zijn veelzijdigheid. De uitstraling van een houten vloer is zeer sfeerbepalend voor uw interieur, en vanwege de duurzaamheid van een eiken plankenvloer is de kans groot dat de vloer minstens dertig jaar meegaat, misschien wel een leven lang. U goed oriënteren en een wel overdacht besluit nemen is aan te raden bij de aanschaf van een massief eiken vloer.

Wat is massief hout?

Wanneer we spreken over massief eiken vloerdelen hebben we het over planken die helemaal van één en hetzelfde hout zijn. Ze zijn dus echt massief.

Bij een eiken plankenvloer zijn de planken meestal tussen 18 en 21 mm dik. De breedte kan variëren van 6 tot wel 60 cm. Bij een visgraat- of tapisvloer zijn de delen meestal 6, 9 of 12 mm dik en 5-12 cm breed.

Massief eiken is geschikt om lineair te leggen of in visgraat motief.

Een hele fijne samenwerking met een prachtige vloer (met plinten door het hele huis) als resultaat!. Erg vriendelijk, flexibel en meedenkend. Absolute aanrader!

Feiraco H
Amsterdam

Klantvriendelijk, servicegericht en prettige mensen om over de vloer te hebben. Ontzettend bedankt voor jullie hulp!

Paul Dijkhoff
Amsterdam

echt-houten-vloer-1
hongaarse-punt-vloer-2
echt-houten-vloer-1

Direct
offerte
aanvragen

Werkend hout

Hout is een levend materiaal, ook wanneer het verwerkt is tot massief eiken planken heeft het de eigenschap te blijven ‘werken’. Met ‘werken’ wordt bedoeld dat het hout gaat krimpen, uitzetten, schotelen, bananen of torderen. Dit gebeurt vooral onder invloed van een wisselende luchtvochtigheid. De ideale luchtvochtigheid voor massief eiken vloer is tussen de 45% en 65%. Massief houten vloerdelen moeten voor ze gelegd worden altijd een paar dagen acclimatiseren in de ruimte waar ze gelegd gaan worden. Hoeveel de eiken vloerdelen uiteindelijke gaan ‘werken’ hangt ook af van de kwaliteit van het hout.

Verschillende soorten eiken

Wanneer u kiest voor een massief eiken vloer heeft u de keuze uit vele soorten eiken.

Gangbare eikenvloerdelen worden gemaakt van Europees eiken, Amerikaans eiken, rood eiken of Russisch eiken. Eikenhout is beschikbaar in verschillende sorteringen. Een sortering zegt iets over hoe groot de noesten zijn en hoe grof de structuur is van het hout. Een grove sortering met grote noesten en scheurtjes in het hout geeft uw eiken vloer een meer doorleefde en oude look. Maar ook fijnere sorteringen zijn beschikbaar met hele fijne noesten of zelfs helemaal geen noesten. Zo zijn de klassieke, gelakte visgraat vloeren met band of bies vaak van een hele fijne ‘nette’ sortering.

Verschillende vloerafwerkingen

Naast de keuze van het hout en de sortering is er ook zeer veel mogelijk op het gebied van houtafwerking en de behandeling die daarbij komt kijken. Populair onder de massief eiken plankenvloer is de verouderde look. Dit kan worden verkregen door de vloerdelen te borstelen, met deze techniek wordt de houttekening zichtbaar. Met het borstelen wordt het zachte hout tussen de hardere houtnerven weggeslagen. De houtnerven worden hierdoor nog duidelijker zichtbaar met als gevolg een hele duidelijke houttekening. Daarnaast zijn er nog tal van mogelijkheden om uw eiken vloerdelen te behandelen door te roken, dubbel roken, stone wash en vele kleur mogelijkheden door middel van lakken en oliën. Lees meer over vloerafwerkingen

Maak direct een afspraak en kom langs

Verschillende vloerbehandelingen

Eiken vloerdelen worden vaak afgewerkt met lak, was of olie. De keuze om voor lak, was of olie te gaan heeft met een aantal factoren te maken:

  • de soort hout
  • de gewenste uitstraling
  • de intensiteit van gebruik

Hout heeft een open structuur en de poriën van het hout dienen beschermd te worden tegen vuil en vocht. Olie trekt in het hout en vult de poriën, terwijl lak een beschermlaag op het hout creëert. Ook kunt u met olie en lak voor een extra effect gaan in uw vloer. Mooie koele tinten in een oude look door het toepassen van grijs kalk of white wash effecten. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Lees meer over vloerbehandeling