Een houten vloer schuren

Vloer schuren

U heeft een prachtige houten vloer liggen, maar in de loop van de jaren beginnen er krasjes en verkleuren op te treden. Om uw houten vloer mooi te houden moet u deze iedere 7 tot 10 jaar schuren en opnieuw in de olie, was of lak zetten. U kunt uw houten vloer zelf schuren, maar we raden u aan om dit te laten doen. Het zelf schuren van een vloer is namelijk niet geheel zonder risico.

Vloer leggen

Wanneer wij de vloer bij u komen leggen, leveren we deze altijd geschuurd, behandeld en afgemonteerd af. Zo kunt u de komende jaren genieten van een prachtige vloer. Na ongeveer 7 tot 10 jaar, dat is afhankelijk van het type vloer dat u heeft, moet deze weer geschuurd worden en opnieuw behandeld. Wij zullen bij het installeren van de vloer u een indicatie geven wanneer uw vloer weer onderhoud nodig heeft.

Wij zijn erg tevreden met de service en kwaliteit. Vakmanschap!

Jorn van Dijk
Amsterdam

Heel blij met het behandelen van onze vissengraat vloer. Super snel een afspraak in kunnen plannen en erg mooi gedaan, hij is weer als nieuw! We komen zeker terug.

Kirsten den Elsen
Amsterdam

echt-houten-vloer-1
hongaarse-punt-vloer-2
echt-houten-vloer-1

Direct
offerte
aanvragen

Voorbereidingen vloer schuren

Wanneer u ervoor kiest om de vloer te laten schuren doen we meteen een vloerinspectie of de vloer nog correct ligt. Doordat de vloer in de loop van de jaren is gaan ‘werken’ kunnen er kieren en scheuren zijn ontstaan. En de houten vloer kan spijkers omhoog hebben gewerkt. Kieren en scheuren vullen wij met een mengsel van zaagsel en lijm. Spijkers die omhoog zijn gewerkt of die loszitten vervangen we door nieuwe.

Vloer laten schuren

De vloer schuren we met een speciaal parketschuurmachine. Afhankelijk van de kwaliteit van de vloer en het gewenste resultaat wordt de vloer gemiddeld drie maal geschuurd. We starten met een grove korrel (meestal 40-60), hiermee worden de oude olie, was of lak lagen verwijderd. Daarna scheuren we met een gemiddelde korrel (80-100) de ondiepe krassen uit het parket weg. En we eindigen met een zeer fijne korrel (120-150) om de vloer volkomen glad te schuren en klaar te maken voor de vloerbehandeling.

Polijsten

Na het schuren van de vloer, kan er nog voor worden gekozen om de vloer te laten polijsten. Polijsten wordt met name gedaan om de nerven van het hout af te sluiten, en een egaal geschuurde vloer te creëren. Hierna is de vloer perfect te behandelen tegen water en vuil met de door u gekozen soort van behandeling.

Hardwax-olie

Wasolie, (hard)-wasolie of hardwaxolie zijn benamingen voor combinaties van olie en was in één product. Vroeger werd eerst de olie aangebracht en werd daarna de was in de olie gepoetst. Tegenwoordig wordt het als combinatieproduct aangebracht. Er zijn gemiddeld twee lagen nodig voor een goed resultaat. Door de hoge kras- en slijtvastheid is een afwerking met hardwaxolie goed geschikt voor intensief belopen ruimtes. Ook zal de vloer goed bestand zijn tegen invloeden van zuren uit bijvoorbeeld geknoeide wijn, koffie en vruchtensappen.

Parketlak

Vaak worden tropische houtsoorten in de lak gezet, maar ook Frans eiken kan prima gelakt worden. Lak wordt in meerdere lagen aangebracht. Meestal zijn er minimaal drie lagen nodig. Lak is niet lokaal bij te werken, daardoor blijven krassen en sporen zichtbaar, een nadeel dus. Ook kan lak snel ‘vergelen’ door zonlicht, maar sommige mensen vinden dit juist mooi. Het is niet mogelijk om kleur aan te brengen met lak, maar u kunt wel bepalen of u mat of glanzende lak wilt.

Vloerolie

De vloer kan tevens voorzien worden van een vloerolie, deze vloeren zijn populair vanwege de uitstraling die zij geven. Bij met olie behandelde vloeren komen de charme en warmte van het hout helemaal tot leven. Olievloeren vragen een specifieke behandeling en onderhoud om de eigenschappen van het hout te benadrukken, maar ook om deze eigenschappen te behouden. Hierbij is het ook nog mogelijk om met een kleur-olie te gaan werken. Vraag naar de mogelijkheden, dit is namelijk niet bij alle houtsoorten mogelijk. Wij adviseren u hier graag over.