Als consument is het al moeilijk genoeg om een keuze te maken bij het kopen van een houten parketvloer. In de vorige blog schreef ik daar al iets over. En dan worden er in de markt ook nog allerlei termen en benamingen door elkaar gebruikt die de verwarring vaak nog alleen maar onnodig groter maakt.

IS ER VERSCHIL TUSSEN HOUTEN VLOEREN?

Een houten parketvloer, of dat nou een rechte plank een visgraat– of Hongaarse puntvloer is wordt tegenwoordig vaak gemaakt door middel van het verlijmen van meerdere houtsoorten op elkaar. De onderste laag bestaat meestal uit een berken multiplex met daarop verlijmd een eiken toplaag. Zo’n verlijmd systeem wordt dan lamelparket of multiplank of duoplank genoemd. Naar onze mening zijn de verschillen minimaal. Meestal hanteert iedere fabriek z’n eigen benaming, maar kern blijft dat het een meerlaags systeem is.

Een meerlaags systeem is in principe (behalve als je voor een erg dikke variant kiest) buitengewoon goed geschikt voor vloerverwarming. Daarnaast reageert het minder op variaties in temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimtes, waardoor je minder last hebt van krimp.

WAT VOOR BEWERKINGEN ZIJN ER ALLEMAAL MOGELIJK?

Tegenwoordig zijn er ook bij lamelparket, multiplank en duoplank allerlei bewerkingen mogelijk zoals verouderen, roken, borstelen en schaven. Daarnaast kun je ook voor een vellingkantje kiezen waarbij er een kleine schuine kant (of een microvelling: een hele kleine schuine kant) aan de zijkant van de plank zit.

Kom rustig eens – op afspraak – bij ons kijken in de showroom naar de mogelijkheden