Parketvloer

Home » Parketvloeren

Informatief verhaal met uitleg over parket en parketvloeren. Hier volgt een verhaal over Erik. Erik converseert geregeld over ‘parket’ of ‘partketvloeren’, maar eigenlijk zegt Erik dan nog vrij weinig. Parket is namelijk niet een soort vloer, maar een verzamelnaam voor allerlei soorten houten vloeren.  Zo kan een parketvloer in banen naast elkaar liggen, of juist in een patroon zijn verwerkt. In dit artikel staat uiteengezet wat parket precies is, wat het verschil is met laminaat, welke parketvloeren er zijn en hoe het met de duurzaamheid van parketvloeren is gesteld. Deze duurzaamheid wordt nader toegelicht aan de hand van drie factoren. Wil je net als Erik meer weten over parket en parketvloeren? Lees dan vooral verder.

Parket, wat is dat?

Zoals er al kort in de inleiding is aangegeven, is parket een verzamelnaam voor allerlei soorten houten vloeren. Denk hierbij aan lamelparket, multiplank, visgraat, Hongaarse puntvloer of een massief eiken vloer. Parketvloeren zijn er dus in allerlei soorten en maten, maar één ding is zeker: parket is altijd van hout. Laminaat is dus geen parketvloer, aangezien de ‘hout look’ bij deze vloer komt door een foto die is geprint op HDF planken. Goed. Erik weet nu dat parket een verzamelnaam voor houten vloeren is, parketvloeren altijd van hout zijn en dat laminaat daar zeker niet onder valt. Maar wat kan hij tijdens zijn conversaties nog meer over parketvloeren vertellen?? Erik doe nou even rustig en hou je vast.

Levensduur

Een parketvloer staat bekend om zijn duurzaamheid. Parketvloeren gaan gemiddeld zo’n vijftien jaar tot soms wel een heel leven mee. Erik vindt duurzaamheid super belangrijk en kiest daarom voor een parketvloer. Parket gaat namelijk veel langer mee dan laminaat en is daarom de meest duurzame keuze. Daarnaast gaat Erik ook wel lekker op een beetje extra sfeer in huis, en met een parketvloer sla je dan nooit de plank mis. Hoe lang het parket daadwerkelijk mee gaat, hangt af van een aantal factoren, namelijk:

  1. De dikte van de vloer;
  2. De kwaliteit van het hout;
  3. De hoeveelheid belasting en het onderhoud van de vloer.

In de volgende alinea’s zijn deze factoren verder uitgelegd.

Dikte van de vloer

De dikte van de vloer is afhankelijk van het parket, dus van het soort houten vloer en deze diktes variëren meestal tussen de 8 en 22mm. De dikte is dus afhankelijk van het soort houten vloer. De dikte van de vloer kan een argument zijn om wel of niet voor een bepaalde vloer te kiezen. Denk hierbij aan een nieuwe vloer in een bestaande keuken: door een andere dikte parketvloer te plaatsen dan het huidige parket, kan de hoogte van het aanrecht ook anders uitvallen. Het is dus goed om de dikte van verschillende parketvloeren te vergelijken en om de hoogte van de ruimtes of meubelen mee te nemen in de keuze van een nieuwe parketvloer.

Kwaliteit van het hout

Bij de Berg Houten Vloeren is 99% van de parketvloeren van eikenhout en wordt dit parket zorgvuldig uitgekozen. Eikenhout is hard hout, maar wel makkelijk te bewerken. Ook is het goed te schilderen, beitsen en te lijmen en wordt eikenhout beschouwd als duurzaam parket. Fun fact voor jou Erik: een eikenboom kan wel 400 jaar worden!

Onderhoud

Het onderhouden van parketvloeren wordt vaak vergeten, terwijl dit juist zo belangrijk is. Het soort parket is niet van belang bij het onderhoud. Wat wel van belang is, is de afwerking van de parketvloer. Bij een olie afwerking, adviseren wij om deze eens per jaar te behandelen met onderhoudsolie voor een betere bescherming. Bij een hardwaxolie afwerking adviseren wij om deze eens per jaar in de onderhoudswas te zetten. Bij een lak afwerking is er eigenlijk weinig onderhoud nodig. Eventueel kan de vloer worden behandeld met een onderhouds polish om dofheden te verkomen. Meer informatie over het onderhoud van parketvloeren is terug te vinden op de pagina onderhoud.

Manier van leggen

De manier waarop een parketvloer wordt gelegd, is bepalend voor de uitstraling van de desbetreffende ruimte. Zo kan het parket zwevend worden gelegd of worden verlijmd. Beide hebben voor- en nadelen en de keuze is afhankelijk van de houten vloer die gelegd moet worden. De planken van de parketvloer kunnen  in de lengte of de breedte naast elkaar liggen. Een andere manier van leggen is in een patroon, zoals er bij visgraat en de Hongaarse puntvloer gebeurd. Meer informatie over de verschillende manieren van parketvloeren leggen kun je hier vinden.

Erik de parket-expert

Zo Erik, je bent weer helemaal bijgepraat. Aan de kennis die jij nu hebt opgedaan over parketvloeren, kunnen jouw conversatiepartners nog wel een ‘plintje zuigen’. Haha klaar nu Erik, slechte humor dit.